Kategorier
Tips

Vilken kattmat är bäst?

Liksom många andra kattägare har jag funderat mycket över vilken kattmat som är bra. Jag får frågor om vilken kattmat jag rekommenderar och det är verkligen en kattmatsdjungel. Men jag vågar påstå att det finns viss kattmat som är bättre än andra, och att det finns vissa riktlinjer att tänka på.

Jag har själv gett mina katter olika slags kattmat. Från början utgick jag från det test som Statens Veterinärmedicinska anstalt gjort av olika torrfoder, där Eukanuba fick bäst i test. Men nu använder jag märket James Wellbellowed, men fick just i dag upp ögonen för märket ZiwiPeak. Jag blir hela tiden en mer kräsen matte över vad som egentligen är bra kattmat, ju mer jag lär mig om det för jag vill att mina katter ska få de bästa förutsättningarna. Det finns vissa saker du som kattägare själv kan tänka på när du väljer kattmat.

6 tips vid val av kattmat

 • Köp kattmat med hög kötthalt.
 • Gör inte din egen kattmat, och ge inte katten dina matrester.
 • Byt inte kattmat för ofta.
 • Ifrågasätt kattmaten.
 • Köp kattmat anpassad för just din katt.
 • Det kan vara prisvärt att köpa via nätet.

Köp kattmat med hög kötthalt

Katten behöver främst protein (kött) och inte kolhydrater (grönsaker). Många kattmatstillverkare spär dock ut kattmaten rejält med animaliska produkter eftersom det är billigare att producera. En vägledning till att hitta bra kattmat kan därför vara att köpa kattmat med hög kötthalt. Jag sökte runt på nätet för att jämföra kötthalten i några torrfoder och fick följande information från de onlinebutiker som sålde dem:

 • James Wellbeloved Adult – Kalkon = 26 % kalkon *
 • Hill´s Science Plan Feline Adult Chicken  = 40 % kyckling *
 • Eukanuba Cat Adult Chicken & Liver  = 20 % kyckling och kalkon + 9 % kycklinglever*
 • Whiskas Adult Lamm  = 4 % lamm + 4 % kött i fyllningen *
 • Friskies Lax och Grönsaker, Adult: = 4 % lax *

* Observera att jag inte har jämfört detta med innehållsförteckningen på kattmatskartongerna utan utgått från den information jag hittade via onlinebutiker 2013-12-21. Jag uppmanar alla att dubbelkolla vad som står på innehållsförteckningen när ni köper kattmat.

Det är stor skillnad på att ge sin katt kattmat med 4 % köttinnehåll eller 40 % köttinnehåll. De tre översta märkena James Wellbeloved, Hills och Eukanuba hittar man i välsorterade djuraffärer medan Whiskas och Friskies går att köpa i vanliga livsmedelsbutiker.

Gör inte din egen kattmat, och ge inte katten dina matrester

En katt behöver Taurin i maten och den tillsätts i kattmat. Om katten skulle leva i det fria och äta gnagare/råttor skulle den få i sig Taurin eftersom gnagare har ämnet i kroppen. Gör du din egen kattmat måste du ha extremt bra koll på vad katten behöver få i sig för näringsämnen.

Det finns även matvaror som katten inte alls mår bra av att få i sig, exempelvis lök. Var därför observant och påläst om du ibland ger katten av dina matrester.

Gör inte din egen kattmat utan köp den så gör du inga riskabla misstag.

Byt inte kattmat för ofta

Är man inte nöjd med den kattmat man har ska man självklart byta. Men byt inte för ofta. Dels för att kattens mage kan behöva ha några dagar på sig att ställa om sig från en kattmat till en annan. Ett byte ska ske försiktigt där den nya och gamla kattmaten blandas så katten inte får ont i magen.

Och dels kan det vara bra att ha lite koll på vilka slags proteiner en katt får i sig. Se mer under rubriken ”kattmat och foderallergier”.

I frågasätt kattmaten

I frågasätt kattmaten. Självklart vill kattmatsfabrikanterna sälja kattmat och de marknadsför sina produkter bra. Men gå inte på allt som står på kattmatsförpackningarna rakt av.

Ett exempel från när jag själv har köpt kattmat:
Man brukar man säga att dräktiga katter behöver mer protein i kattmaten.  När min hona var dräktig skulle jag övergå till mer energigivande kattmat. Jag gick då till djuraffären och såg en kattmatsprodukt där det stod på förpackningen att den var för dräktiga honor. Men när jag läste på baksidan noterade jag att proteinhalten var samma eller lägre som andra paket jag jämförde med inom samma märke. Alltså hade några kattmatsprodukter som inte var för dräktiga honor högre proteinhalt än den som var för dräktiga honor. Jag frågade då expediten i djuraffären varför just den kattmaten ansågs vara för dräktiga honor. Hon svarade givetvis att det var den höga protein halten i kattmaten. När jag visade henne att den faktiskt inte hade högre proteinhalt blev hon lika fundersam som jag. Läs innehållsförteckningen och ifrågasätt!

Köp kattmat anpassad för just din katt

Vilken kattmat man väljer kan förstås även bero på kattens ålder, energibehov och andra individuella behov. En kattunge behöver energirik mat för att kunna växa och utvecklas. En äldre katt som vistas inomhus och som riskerar att bli överviktig behöver mindre energi.

Har katten sjukdomar där kattmaten kan vara viktig och påverka bör man alltid konsultera veterinär.

Det kan vara prisvärt att köpa kattmat via nätet

Bra kattmat kan tyvärr också vara dyr kattmat. Självklart vill man ge sina katter de bästa förutsättningarna men det måste ju också fungera ekonomiskt. Mitt tips är först välja ut den kattmat du anser vara bäst, och sen surfa runt och kolla om det inte går att köpa billigare via nätet. Jag har vid något tillfälle lyckats att fynda upp till 50 procent billigare när jag har köpt online!

Jämförande test av kattmat

Testfakta har skrivit en artikel om kattmat där de gett Statens Veterinärmedicinska anstalt i uppdrag att analysera elva olika torrfoder för vuxna katter. Testet är från 2010  och visst har den några år på nacken men det enda jämförande svenska test jag känner till. De kollade på energiinnehåll, kvaliteten på råvarorna och halten av aminosyran taurin. Testet visade ”brister” i flera kattmat på olika sätt, såväl ”billiga som dyrare”.  Det konstaterades att många kattmat innehåller vegetabiler, trots att katter inte behöver dem.

Enligt Testfaktas kattmatstest fick Eukanuba bäst i test. Det bådar gott. Men ett problem jag ser med Eukanuba är att de bara har torrfoder och inte blötfoder, och jag ger mina katter båda i kombination. Använde jag det märket skulle jag i alla falla behöva komplettera med ytterligare ett annat märke för blötmatsfodret. Ett problem jag ser med själva testet är att de bara jämförde elva kattmatsmärken, men det finns ju betydligt fler.

Testfaktas artikel från den 21 augusti 2010.

Kattmat och foderallergier

Foderallergier verkar vara något som allt fler pratar om på nätet, så jag vill därför uppmärksamma att även katter kan bli allergiska mot mat.

Enligt www.peteducation.com är 10 procent av de allergier som en katt kan råka ut för matallergier. De vanligaste produkterna som katter blir allergiska  mot enligt dem är biff, lamm, seafood, korn och soja.

Enligt www.cat-health-guide.org beror de vanligaste kattmatsallergierna på fisk (32 %) och mejeriprodukter (14 %). Annan mat som kan orsaka reaktion enligt dem är kyckling, kalkon, kanin och gris.

Uppgifterna ovan är lite motsägelsefulla och det är inte lätt att hitta enhetliga uppgifter om vilka produkter som kan vara allergiframkallande för katter.

Misstänker man att en katt är foderallergiker så gör man ett matintagstest under tio veckor, och det ska göras i samarbete med veterinär. Ett test inleds med att katten under åtta veckor bara äter ”ny proteinmat utan spannmål” som innehåller protein av ett slags kött som katten inte tidigare har ätit. (Exempelvis ”Hill´s Prescription Diet Feline D/D Venison & Green Pea” om den inte tidigare har ätit hjort.)

Blir katten bättre efter dessa åtta veckor måste man testa om det verkligen var kattmaten som var problemet, och därför ska den sedan under två veckor äta alla varianter av den tidigare kattmaten dagligen för att se om en allergireaktion uppstår. Det betyder att det kan vara bra ”ha kvar” någon slags protein (exempelvis and, hjort, kalkon, fisk etc) som katten inte tidigare har ätit. Det kanske känns uteslutet just nu att ni ska behöva testa katten för matallergi någon gång i framtiden, men man vet aldrig vad framtiden bär med sig.

James Wellbelowed, ZiwiPeak eller något annat?

Jag ger mina katter fodret James Wellbelowed. Jag har valt det märket för att den dels innehåller relativt hög kötthalt. Dels för att det innehåller naturliga ingredienser. Och dels för att de producerar sina produkter med utgångspunkt för att innehållet inte ska vara allergiframkallande för katter – dock innehåller vissa av deras märken även spannmål (som vissa katter kan bli allergiska mot). James Wellbelowed finns som både i torrfoder och blötfoder. Om detta är det bästa märket vet jag dock inte, men jag tror på att ge katten mat med mycket kött och med naturliga ingredienser.

I dag var jag inne i en djuraffär som jag noterade var återförsäljare av flera kattmatsmärken som inte är så vanliga. Jag började förstås diskutera kattmat med expediten. Hon rekommenderade kattmaten ZiwiPeak som har en 90 % kötthalt i torrfodret som mestadels bestod av lufttorkat kött och är fritt från konserveringsmedel och spannmål. Jag inser att hon är subjektiv då hon är återförsäljare av kattmaten. Jag har inte heller tänkt att byta kattmat just nu eftersom jag har kattungar i hemmet och inte vill utsätta dem för något byte. Men jag är alltid intresserad av att hitta bättre kattmat.  Jag fick en liten smakpåse till katterna och tog med mig en broschyr hem och ska läsa på om produkten.

Är det någon som har använt ZiwiPeak får ni gärna dela med er av era erfarenheter, via mail eller kommentar nedan!

Som framgår finns det många saker att tänka på vid val av kattmat. Detta inlägg ger ingen fullständig bild, men jag hoppas att den har givit lite vägledning vad ni kan tänka på. Har ni egna erfarenheter eller synpunkter så dela gärna med er!


Anledningen till den reviderade artikeln: Artikeln från oktober 2013 om vilken kattmat som är bra har varit en av de mest lästa på webbplatsen. Jag får också många frågor om vilken kattmat jag rekommenderar. Efter att den första versionen av kattmatsartikeln publicerades har jag fortsatt att läsa på om kattmat. Då valet av kattmat är något som många kattägare funderar har jag valt att publicera en utökad artikel, för att dela med mig av min erfarenheter och funderingar. Notera dock att detta inte ger en fullständig bild. Reviderad artikel 2013-12-21.  Ursprunglig artikel 2013-10-06

2 svar på ”Vilken kattmat är bäst?”

Jag har köpt kiwi peak till min 7 månaders honkatt efter kastreringen, eftersom jag märkte att det vuxenfoder för kastrerade ungkatter som veterinären tipsat mig om (köpte 3 kg, och hade således en nyöppnad säck när jag märkte att hon behövder mer än vad denna mat gav) inte var tillräckligt för henne. Jag använder den torkade maten och strör över hennes normala blötfoder. Samt blandar in lite i torrfodret. Hon har svarat väldigt bra på det, tycker mycket om det, har fått ännu mjukare och glansigare päls, och (suck!!) ännu mer energi. Hon verkar bli mätt på ett helt annat sätt när jag lägger till detta till hennes torrfoder (med 37% proteinhalt).

Jag/Vi har två Maine Coon honor och har serverat dem Ziwi Peak våtfoder sedan vi köpte dem för lite drygt 2 år sedan. Har inte mycket erfarenhet av annat (våt-) foder, men vår erfarenhet av Ziwi Peak är bara positivt.

Pälsen är glansig, ser fräsch och livlig ut. Båda tycker också att det är gott, även om vi på senare veckor har upptäckt att de börjat tröttna lite på just lammvarianten. Rekommendationen är att växla mellan de fyra smakerna. Vad vi gillar med maten är att det inte finns några tillsatser alls, att det uteslutande är muskelkött och att det dessutom är kött från frigående djur. Nu har de dessutom tagit bort Carragenan och ersätt det med Agar-Agar som konserveringsmedel, vilket gör det än bättre. Carragenan har ju varit något ifrågasatt.

Torrfoder varianten har vi provat men det tycks inte uppskattas. De knaprar hellre på Orijen så vi ger dem det istället.

Våtfodret är dock bland det dyraste som finns på marknaden, cirka 34-36 kr för en 170 gramsburk men då är mitt tips att beställa det över Internet från främst Tyskland. Det går det få tag på dem för cirka 22 kr/styck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *