Nyheter

Hemma från gammelmattes kattpensionat

Varje sommar får tjejen och Stoy vara några veckor på gammelmattes kattpensionat. För att slippa allt för mycket bilåkande, och så att vi går lite egen semester. Där får de massor av uppmärksamhet, god mat och kärlek.

Norska skogkatten Tjejen framför ett fat med vatten i trädgårdenNu har jobbet börjat igen och de har fått flytta hem. Och nog är det rätt härligt ändå att få vara hemma i sin egen trädgård och bara mysa. Och Stoy som annars är måttligt förtjust att gå ut älskar att vara ute i trädgården hemma. Borta bra men hemma bäst 🙂

Skogisen Spira är charmig men tuff

Jag minns det som igår när Spira var en liten kattunge här hemma, även om det var så länge sen som 2013 hon föddes. Hon var minstingen i en kull av sex kattungar och jag stödmatade henne den första veckan för att vara säker på att hon skulle få tillräckligt mycket mat i sig. När hon diade hos kattmamma Tjejen fick hon ligga i min hand för att inte hon skulle bli bortknuffad av de större kattungarna.

Så fort Spira blev lite äldre och fick lite mer krafter i kroppen blev hon en riktig tuffing. Även om hon fortfarande var liten till växten, jämfört med de andra kattungarna, så var hon stark i nyporna och riktigt bra på att klättra. Hon lyckades flera gånger ta sig upp på platt-tv:n och stod där och balanserade. Hennes favoritkompis var kattbrochan Skimmer. Eftersom Skimmer var störst i kullen kan ni ana vilken tuffing Spira var eftersom hon höll samma tempo som han gjorde. Skimmer och Spira var ibland ”på rymmen” när de som kattungar ville utforska världen vilket i deras fall betydde lägenheten.

Spira var en bedårande röd Norsk skogkatt då och är lika söt fortfarande. Det uppskattas när nuvarande ägarna då och då skickar en bild eller rad om dem. Så att en gammelmatte får se hur det är med dem. Nu är skogisen Spira tre år gammal.

Spira med sin kompis Sigyn.
Här är Spira med sin kompis Sigyn.

Nu har jag fått dessa fina två bilder av Spira från hennes matte. Och Spiras matte hälsar att Spira fortfarande hänger i platt-tv:n när hon vill ha uppmärksamhet. Och att hon är en charmig tuff katt men med egen vilja. ❤

Skogisen Spira 0 till 3 år gammal:

Skogien Spira 0 till 3 år.
Spiras utveckling 0 till 3 år.

Tjejen och Stoy hemma igen efter sommarlovet

Flera sommarveckor har skogisarna Tjejen och Stoy tillbringat på semester hos gammelmatte som är en trogen och van kattvakt och som känt dem sedan de var kattungar. Där blir de bortskämda och stortrivs. För där kan de alltid gå upp jättetidigt och peta på gammelmatte som oftast snällt går upp och ger dem mat även om klockan är alldeles för tidigt på morgonen. Och har man riktigt tur – som Tjejen och Stoy för det mesta verkar ha – så kan de även få gammelmatte att släppa ut dem på balkongen redan vid si sådär halv sju på morgonen. Gammelmatte har även en tendens att ge dem extra god mat med många mumsbitar.

Tjejen gillar att gå ut på promenad i sele med gammelmatte, för där gammelmatte bor finns det många andra katter i området vilket är spännande. Och där finns både parker och bostadsområde att promenera i. Några av de andra katterna i området har Tjejen riktigt bra koll på, som huskatterna Trissen och Dessie. Tjejen ville denna sommar väldigt gärna bli bättre kompis med Dessie som hon fick syn på under en promenad. Men trots att Tjejen tålmodigt väntade på att Dessie skulle vilja närma sig henne (vilket är ovanligt för att vara Tjejen) verkade önskan inte vara helt ömsesidig. Dessie är en liten nätt katt och bredvid henne ser Tjejen rätt högväxt ut. Kanske är intresset hos Dessie större vid katternas nästa besök.

Och så får de mycket kärlek hos gammelmatte förstås vilket nog är det bästa av allt när katterna är där. Det senare får de i och för sig hemma också. 

Dessutom har vi blivit med sommarhus och de två skogisarna har i sommar fått testa att vara på landet. Det var en helt ny upplevelse för dem att på kvällen titta ut genom fönstret och upptäcka att det var kolsvart utanför. För bor man som de vanligtvis i stan är det alltid något ljus utanför fönstret, även mitt i natten. Att det var mörkt tyckte katterna var spännande och tittade fokuserat ut och med sina kattögon troligen såg något matte inte såg.

Tjejen tycker ju att i princip alla nya platser är intressanta att utforska och sprang runt utanför sommarhuset åt alla möjliga håll för att hinna se så mycket som möjligt. Hon hann även testa att klättra upp i några träd. Stoy föredrog att passera tomten snabbt för att istället promenera i skogen utanför tomtgränsen. Är man en norsk skogkatt så är man, och de svenska skogarna fungerar alldeles utmärkt de med. 
Det blev en kort vända i sommarhuset för katterna denna gång och matte ser fram emot att ta med dem dit fler gånger. 

Men nu är Tjejen och Stoy hemma i lägenheten i Stockholm igen. Då måste de förstås omedelbart ut på balkongen för att se att allt är sig likt. De kom tillbaka igår och hittills har vi nog hunnit att vara ute 4-5 gånger. Extra intressant just nu verkar växthuset vara. Men man blir trött av att resa och utforska också, så rätt mycket tid har även spenderats inomhus på katternas favoritsovplatserna.

Norska skogisen Tjejen
Norska Skogkatten ”Tjejen”

Skogisarna Tjejen och Stoy vid växthuset på balkongen

Kattungar till salu hos Aborgatos i Köping 

Har själv inga kattungar till salu men vill tipsa om att Aborgatos i Köping som föder upp norska skogkatter har två kattungar födda i juni. Båda är söta små paddor. 

Min egen norska skogkatt Tjejen kommer från Aborgatos, och hon har ett jättebra temperament så därför kan jag rekommendera dem. 

Namninsamling för skydd för katter i nya djurskyddslagen

Nu uppmanar Djurskyddet till namninsamling och de vill ha din ”påskrift” senast 1 juli 2016. Tusentals har redan skrivit för katters rättigheter på men fler namn behövs. Namnlistan kommer sedan att överlämnas till landsbyggdsministern. Detta då en ny djurskyddslag planeras till hösten 2016 och det är viktigt att katters rättigheter inte glöms bort i den nya lagen och med utökat skydd mot vad de har idag. Det borde vara en självklarhet att kunna kräva att kattägare inte överger sina husdjur. Enligt Djurskyddet finns det idag 100.000 övergivna katter i Sverige.

På Djurskyddets webbplats finns det ett formulär (längst ned) för påskrift:

http://www.djurskyddet.se/se/vart-arbete/vara-kampanjer/alla-katter/

Djurskyddet kräver:
* Obligatorisk ID-märkning och registrering av katter.
* Obligatorisk kastrering för utekatter.
* Tydligare ägarkrav, inklusive 16-års gräns.
* Förbud att överge djur.

Alla katter borde vara älskade, bli bra behandlade och bo i ett tryggt hem. Ställ upp för Sveriges katter du också genom att avvara en minut och skriva på namninsamling.

Kattleksaken ”Boinks” fick dåligt betyg av katterna

För att aktivera katterna köpte matte en ny kattleksak. 15 kronor på djuraffären för en ”boinks” verkade inte som en dyr investering. ”Boinks” är som ett lätt och tunt litet plaströr gjort i något slags nätplats som verkar vara dubbelvikt. Man kan trycka ihop kattleksaken så att det sen studsar iväg. Testade både att hålla ned den mot golvet så att det studsade uppåt och även att bara hålla ihop ”boinksen” i handen för att släppa den därifrån, för att se vilket sätt katterna gillade bäst.

Katten Stoy var den första som fick testa att leka med den nya kattleksaken. Matte var med i leken för att trycka ihop och studsa iväg ”boinksen” med jämna mellanrum. Eftersom katterna inte kan studsa iväg den själva. Kompiskatten Tjejen var i ett annat rum och Stoy lekte med leksaken i cirka15 minuter. Under tiden han lekte spanade Stoy hela tiden mot det andra rummet där Tjejen var, så matte tror nog att han helst bara ville göra sin kattkompis uppmärksam på att han hade en ny kattleksak. Och kanske göra henne lite avundsjuk också.

Den nya leksaken i sig verkade inte så rolig och underhållande att leka med. Matte försökte aktivera men Stoy var inte jätteintresserad. Efter 15 minuters lek lämnade Stoy den nya kattleksaken och därefter har han inte ens petat på den. Tjejen har inte velat att leka med den alls. Därför konstaterar matte att en ”boinks” får dåligt betyg som kattleksak av katterna.

Matte tyckte inte heller att kattleksaken var jätteskoj att leka med för den studsade inte lika bra som förväntat.15 kronor var en billig investering men det går nog att hitta leksaker för samma summa i djuraffären som i alla fall mina katter gillar bättre.

Betyg: 0 – inte ett enda litet plus till denna kattleksak.

Härliga kattstilar

Katter kan lägga sig att vila nästa var som. Och ju trängre plats att trycka ned sig på dess bättre tycker katter. Katter är viga, lata och mysiga. De kan verka njuta av att ligga på ett ställe som ser riktigt obekvämt ut.

Stoy har sin begiea favoritfåtölj som han ligger i varje dag och sättet att han kan ligga på i den är många. Ibland kan Stoy hänga nästan lika mycket utanför som inuti fåtöljen.

image
Katten Stoy i favoritstolen.

Häromdagen hade skogisen Tjejen en riktigt härlig stil när hon låg på balkongen. För varför inte låta hakan vila mot balkongstolens ben för lite extra vilostöd.

image
Tjejen myshänger på balkongen.

Bjuder också på en liten äldre bild när Stoy genast placerar sig på den nyuppackade skokartongen.

image
Stoy tar genast testa att ligga på alla nya kartonger.

Och så förstås en klassiska kattstilen.  Kartonger och papperspåsar ger alltid katter lite extra mysglädje.

image
Tjejen myser i fönsterlådan.

Fästingar, humlor och katter

Våren är här och nu är fästingarna definitivt i farten igen. I helgen när jag tog en skogspromenad med katterna så upptäckte jag två fästingar på Stoy. De hade inte hunnit att sätta fast sig i huden utan kröp bara runt i pälsen. Då de är ganska små och inte helt lätta att se kollar jag alltid igenom katterna noga efter vi varit ute i skogen. Tjejen hade inte fått någon fästing på sig, vilket hon brukar få mer sällan. Man skulle kunna tro att det var för att Stoy är ljus och Tjejen mörkare i pälsen, och att fästingar föredrar ljust. Men idag på nätet läste jag att fästingar är blinda och tar tag i ett djur som går förbi när de känner vibrationerna av det.

Det är inte bara i skogen man får hålla utkik efter småkryp som katterna kan få på sig eller göra illa dig på. Idag på balkongen hittade Tjejen en humla som hon glatt tog tag i med tassen och tryckte till innan matte han säga till. I alla fall så såg det ut som en humla men den var rätt tilltufsad efter hennes behandling och kröp högst vingligt iväg.

Och ja, det är den tilltufsade humlan som är på bilden och inte fästingen.

    

När den tjocka katten snor den smala kattens mat

Att säga att skogkatten Stoy är tjock är nog att överdriva. Men Stoy är absolut ett litet matvrak och matte håller koll så han inte går upp i vikt. Skogisen Tjejen däremot är kräsen med maten, ganska smal och det skulle inte skada om hon gick upp något hekto. Tjejen har även en tendens att vilja äta lite kattmat i taget, gå ut en sväng på balkongen och filosofera för att sen gå in och äta några tuggor kattmat igen. Och så kan det fortsätta några gånger. Detta vet ju förstås Stoy om och han glufsar gärna snabbt i sig hennes mat när hon tar en ”matpaus”. Han äter så fort som möjligt så att han ska hinna få i sig så mycket som möjligt innan någon upptäcker honom.

Varje dag får matte ingripa och ställa undan Tjejens mat så att hon ska ha lite mat kvar när hon blir mer sugen.

Som hankatt ska Stoy väga mer än Tjejen som är hona, och han har betydligt kraftigare benstomme än vad hon har. Men det är viktigt att han inte går upp för mycket i vikt eftersom det skulle vara ohälsosamt.

Som matte försöker man med lite olika tricks ibland. Idag fick Tjejen fortsätta att äta sin kattmat ute på balkongen, vilket hon ibland gillar och med förhoppningen att hon då skulle äta lite bättre. Stoy sprang genast dit och fick förmaningen att han måste vänta tills Tjejen ätit färdigt. Men det är så svårt att vänta för en liten matsugen katt.

Stoy kunde inte riktigt hålla sig från att vänta tills hon ätit färdig den här gången. Utan han stack dit en tass för att försöka dra hela matskålen till sig. Med ytterligare en liten förmaning från matte att han fick vänta tills Tjejen blev kvar satt han sen bredvid och höll ut. Och visst blev det lite kattmat kvar till honom som Tjejen till slut lämnade.

image

image

image

image

image

image

Älskade balkonghäng

Balkonghäng = Katthäng. Med nytt balkonggolv lagt i vår och framplockade balkongväxter man kan kryssa mellan älskar katterna att vara på balkongen. Fast det var nog så att matte var den som i början bäst gillade det nya gröna plastgolvet. Katterna tyckte liksom det var kul att sitta och pilla lite på det uttjänta trägolv som tidigare låg på balkongen. Det var lite troligare att de skulle hitta en insekt bland det spruckna träet som de kunde peta på med tassen.

Direkt när golvet byttes så tyckte Tjejen och Stoy att det var bäst att gå runt golvet, och trippade längst ut på betongkanterna som var plattfria. Men nu har de vant sig.

Att få med katterna på bild på balkongen är dock inte det lättaste. Speciellt när de sitter och trycker bakom växthuset. Men visst ser man att de myser.

image

image

image

image

Stoy och Tjejen på skogsäventyr

Så var det dags att ta med skogkatterna Tjejen och Stoy på lite skogsäventyr. Stoy är lite måttligt förtjust i att gå i parker i stan – men promenader i skogen älskar han. Han skulle kunna sitta hur länge som helst och blickar ut över vattnet eller titta på en trollslända som flyger. Att gå på skogspromenad vid Järndammen älskar han. Och att testa att gå in där det är riktigt snårigt är inga problem.

De två bästa kattkompisarna är rätt olika. Tjejen gillar fart och fläkt och att utforska saker. Upp och ned för stenar och nedfallna trädstammar går färden. Ibland på stigen och ibland utanför.

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Skogisen Astrid har fått en kattkompis

I februari fick röda fina skogisen Astrid en kattkompis när lille kattungen Frans flyttade in. De kommer bra överens och lekte redan efter tre dagar.

Deras matte rapporterar att ”Frans går och stryker sig runt Astrid vilket är jättegulligt!” Frans är också en skogis och kommer från en kull som heter Witcherkullen:
http://capsicumcats.se

image

image

image