Kategorier
Katten Skimmer Tips

Tips! Köp Ampellilja istället för kattgräs

Det funkar bra att ge katterna Ampellilja istället för kattgräs till katten. Kattgräset håller inte så länge, och är inte så snyggt att ha hemma. Jag har flera Ampelliljor som katterna får tugga på. Efter katternas hantering är inte heller de växterna så vackra, man jag föredrar ändå dessa framför kattgräset.

Ampelliljor är rätt billiga att köpa om man behöver byta ut den. Jag vet många kattägare som använder sig av Ampelliljor istället för kattgräs.

Kattungarna är rätt intresserade av Ampelliljorna. Om inte för att äta av dem, så för att leka med dem.

När jag har Googlat på nätet har jag vid något tillfälle läst ett rykte om att det bara är den helgröna Ampelliljan, och inte den vitgröna som funkar bra för katterna. Detta är fel. ”Vanlig” Ampellilja funkar utmärkt. För att stilla alla funderingar går det att kolla på Giftinformationscentralens webbsida för att se vilka växter som är ofarliga:
”Ampellilja (Chlorophytum-arter) – Inga förgiftningar kända. Växten är sannolikt ofarlig.”

Katten Skimmer 9 veckor testar att äta Ampellilja, funkar bra istället för kattgräs.
Skimmer 9 veckor testar att äta Ampellilja, funkar bra istället för kattgräs.

9 svar på ”Tips! Köp Ampellilja istället för kattgräs”

Hej Lena , roligt att du är inne och läser på webbsidan och att du engagerar dig. Jag håller dock inte med dig, och vill gärna veta mer om dina källor. Jag tror att din uppgift är felaktig.

Du får gärna lägga till en länk här till denna ”faktodata”, så att alla kan läsa om det. Jag har läst på ganska mycket om växter och katter och specifikt om Ampellilja och kommer inte alls till samma slutsats som dig. Tvärt om. Och jag har helt rensat mitt hem på alla växter som på något sätt är giftiga för mina katter, eftersom jag är mycket mån om dem och vill att de ska må bra. Men jag har bara gått på validerad fakta från säkra källor när jag har gjort denna rensning bland mina växter.

Det är just för att det går så många ”rykten” om växten ampellilja (Chlorophytum comosum) som jag har valt att skriva ett inlägg om den. Jag vet exempelvis att det på ett känt kattforum står ett inlägg med hänvisning till giftcentralen om att den är giftig. Vilket är felaktigt, på giftcentralens sida står det tvärt om att den är ogiftig.

Källor som säger att Ampellilja är ofarlig:

* Giftcentralens webbsida, ampellilja står exempelvis under rubriken ”Några vanliga krukväxter som är ofarliga”.

Nu är det ju även så att plantor som är ofarliga för människor kan vara farliga för katter, så därför är det bäst att även kolla vad som sägs om Ampellilja specifikt för katter, vilket man exempelvis kan läsa om här:

*På amerikanska ASAPCA står om Ampellija (”spider plant” och att den är ofarlig för såväl katter som hundar. ”Non-Toxic to Dogs, Non-Toxic to Cats”.

* Ampellilja utelämnas från/står inte med på Agrias lista över farliga växter för katter. Agria klassificerar alltså den inte som farlig.

Har någon annan forskning/fakta från validerade källor, exempelvis större djurorganisationer, om att Ampellilja är farlig för katten, så posta gärna länkarna till dem här.

Svara

Hej!

Min mamma har mängder med såna här växter och min kattunge på 7 mån tar två studs och är uppe på bänken och tuggar och leker och ligger i krukväxten! Han älskar de! Dock har hon andra växter som han inte rör alls. Känns som han vet att dess ej är bra. Ampellijn fattade jag som en agave växt typ som Aloe vera. Och den använder ju vi tex! Jag ska inskaffa såna ampelliljor och ha för att katten ska ha nåt att tugga på och leka med.

Tack för bra information!
Trevlig helg!
MVH Caroline.

Mycket bra skrivet och klassiskt internet att, som ”Lena”, kasta ur sig direkta felaktigheter – naturligtvis utan någon som helt källhänvisning. Det finns inga belägg för att vara orolig, men tyvärr lever vissa troll på att skapa oro för andra människor.

Oro beror oftast på bristande förmåga att skilja på dravel och vetenskap. Sorgligt, men sådan är världen.

Tror många tror den är giftig då den heter ampellilja tror många att den tillhör liljeväxter som är skadliga för kattens njurar men ampelliljan tillhör sparris släktet därför ofarlig. Har själv trott den är giftig i många år men nu få kissarna tugga på den.

Liljor är giftiga men inte ampelLiljor, det kanske är det hon tänkte på. Men dessa två är ju helt skilda växter. Mina katter älskade ampelliljorna och rensade ut dom åt mig så nu är dom riktigt fina ?.

Veterinär hos FirstVet svarar:

Det finns en mängd växter som är ofarliga för katter. Det kan vara svårt att hitta information om vilka växter som faktiskt är ok att ha hemma när man har katt. Bra att veta är att amerikanska ASPCA har en lång lista både över farliga och ofarliga växter för katter. ASPCA är inte bara en djurskyddsorganisation utan har också en tillförlitlig databas för giftinformation för hundar och katter. Tyvärr är listan på engelska (och latin), så den är lite svår att använda som en översikt om man bara vill välja ut växter som man kan köpa i Sverige, men ett tips är att när du ser en växt du gillar kan du dubbelkolla det latinska namnet i deras lista.
Står det där att den är ofarlig för katter så kan du lita på det.
Här är länken till deras lista: https://www.aspca.org/pet-care/animal-poison-control/cats-plant-list
Nedan har jag listat ett axplock av alla växter som inte är giftiga för katter. Observera att man, precis som med vanligt kattgräs, ändå får hålla koll på att katten inte sätter i sig alltför mycket av en växt eftersom en stor mängd växtdelar i magen kan orsaka mag-tarmproblem.

Ampellilja (Chlorophytum), brukar vara mycket populär hos katter och ges av vissa kattägare istället för kattgräs. Aralia (Fatsia japonica)Porslinsblomma (Hoya carnosa)Flitiga Lisa (Impatiens walleriana)Jasmin (Jasiminum)Orkidéer (Orchidaceae)Saintpaulia (Saintpaulia)Spjutbräken (Nephrolepis exaltata) och andra ormbunkarDoftranka (Stephanotis floribunda)Hemtrevnad (Soleirolia soleirolii)

Hamnade här visserligen lång tid efter er andra men vi var hos veterinären i torsdags (25/6’20) som försäkrade oss att Ampelliljan inte på något sätt skall vara giftig för kissekottar. Man KAN använda det istället för kattgräs. Vi åkte dit av oro för vår gladeligen mumsat i sig halva växten jag köpt hem dagen innan! Ampellilja kan ha samma effekt som kattgräs, även om det finns vitaminberikat gräs att köpa.

Min kisse har mumsat ampellilja sen hon var liten och nu är hon snart 20 år, så särskilt farlig verkar den inte vara 🙂 Har en del andra farliga växter både inne och ute, men så länge det finns tillgång på ampellilja och kantnepeta så bryr hon sig bara om dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *