Kategorier
Norska skogkatter

När ens katt får diabetes

När man får veta att sin katt har diabetes är det inget roligt besked. Stoy fick sitt diabetesbesked våren 2023. Vi började ge honom insulinsprutor och efter ett tag även själva att ta blodprov från örat för att kunna justera insulinet. Självklart bytte vi även kattfoder. Det var ett uppvaknande att upptäcka hur många kattmatsprodukter som det tillsätts socker i. Varför i all värden tillsätter man socker i kattmat – det kan man verkligen undra. Socker tillsätts i mycket kattmat både vad gäller kattmat du köper i livsmedelsaffären och ”de bättre märkena” som du kan köpa via djuraffären. Det finns dock kattmat där socker inte tillsätts.

Några av de vanligare varumärkena med kattmat som många veterinärer rekommenderar diabeteskatter tålde han inte eftersom han även hade problem med magen i samband med sitt diabetesbesked, så jag räknade kolhydrater på all kattmat innan jag tordes köpa och testa det (det finns omvandlingsformler för det) och hittade slutligen en blötmat med cirka 2,7 procent kolhydrater som han gillade och som mågen verkade tåla. 2,7 procent kolhydrater är klart godkänt, vissa säger att det ska ligga under 5 procent och vissa säger att 10 procent är okej. Så det gällde att hitta en kattmat som både var bra för diabetes och tarmarna.

Nu hade vi turen att Stoy gick i remission på sensommaren 2023, det vill säga bara några månader efter sitt diabetesbesked. Remission betyder inte att diabetesdiagnosen är borta men att han har kunnat klara sig utan insulinspruta då hans nivåer blev bättre, och numera klara han sig med att äta kattmat med lågt kolhydratvärde. Och det är förstås väldigt skönt att slippa sprutorna, underlättar också om man har kattvakt någon gång. Torrfoder är numera dock helt bortplockat från den dagliga maten. Torrfoder är inte bra för diabeteskatter, det innehåller för mycket kolhydrater. Och visst är det lite meck, för torrfoder är praktiskt att ha framme, men det går att bara ha blötfoder också. Eftersom vi har två katter har jag dock hittat ett torrfoder som den andra katten äter och som det inte är hela världen om Stoy även råkar få i sig någon bit. Det torrfodret ligger på drygt 10 procent kolhydrater.

Det finns otroligt mycket mer att säga om diabeteskatter. Men för er vars katt får diabetes så vill jag tipsa om facebook-gruppen ”Kattdiabetes” – där går det att söka sig till väldigt mycket information. Sök i första hand flödet på det som redan är skrivet, för att se om det redan står goda råd där. I trådarna i gruppen kan man exempelvis hitta både filmer hur man själv tar blodprov på sin diabeteskatt och rekommendationer om kattmat. Och det är även bra att kunna ta del av andras erfarenheter och inte känna att man är ensam om sitt problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *