Resa med katt i bil och på tåg

Första gången du ska resa med din katt kan den känna sig osäker, Den måste vara trygg och ha gott om utrymme i sin transportväska. Vissa katter tycker det är roligt att resa, och andra inte. Men i praktiken behöver man oftast resa med en katt någon gång, vare sig den gillar det eller inte. De finns många olika transportväskor att välja mellan och det kan vara bra att anpassa efter om du och din katt åker bil eller tåg.

Jag har åkt både bil och tåg med mina katter. Jag har testat flera transportväskor, hårda och mjuka samt transportväska med och utan hjul och kattryggsäck. Fördelen med kattryggsäcken är att katterna verkar tycka om att komma upp en bit då de har bättre utsikt ”från ryggen”. Nackdelen kan vara att jag som matte hela tiden måste vara observant på vad som händer bakom din rygg så att jag inte blir tillknuffad eller liknande.

Åka tåg med katt

Om du planerar att åka tåg med din katt är mitt tips att alltid boka platsbiljett i förväg och självklart boka en plats där det är tillåtet med djur. Djurtillåtet väljer du direkt när du bokar via internet.

sittplats tillåtet djur på tåg

Personligen anser jag att det är något bättre att resa med katt på Snabbtåg istället för Regionaltåg, och om jag kan anpassar jag min tågresa efter när det finns möjlighet att åka Snabbtåg. Anledningen är att man sitter mer avskärmad på Snabbtåg när man reser med djur, eftersom de har en tydligare avskärmad djurdel av tåget. En annan anledning är att man har något bredare yta bredvid sin sittplats mot fönstret på Snabbtågen om man hamnar vid en fönsterplats, jämfört med regionaltåget. Och ska man ha två katter med sig kan det behövas.

En nackdel med att åka tåg och du har katten med är att du inte kan boka första klass, för där finns inte valet djurtillåtet.

Eftersom jag har två katter att resa med har jag även två kattväskor: En ryggsäck för katter och en större djurtransportväska på hjul för katter. Katten som är i ryggsäcken får komma upp och sitta i mitt knä under tågresan, och har då sele på sig. Den andra katten föredrar att stanna i transportväskan, men den är så stor att han ligger rätt bra i den. Båda katterna är vid det här laget vana tågresenärer.

Bilbälte för katt

Jag har även testat att använda kattbilbälte, en liten tjockare typ av sele som man hakar i det vanliga bilbälteslåset. Ett smidigt och bra kattbilbälte kan det dock vara rätt svårt att få tag på och jag fick leta i  många kattaffärer innan jag hittade det jag sökte. Till slut hittade jag ett rött som var tillräckligt smidigt för att katten skulle vilja bära det och ändå tillräckligt säkert.

Bilbältet för katt är som en kraftigare sele men vadderat framtill på den del som går vid bröstet. I flera av de djuraffärer jag var och kollade på katt-bilbälte så hade de inget och föreslog istället en variant för små hundar, men den kände jag var alldeles för klumpig för att fungera på en katt.

Ett kattbilbälte ska ge katten rörlighet men dock vara så pass kort att katten inte kan flyga in i ryggstödet på framsätet framför vid en krock. Min ena katt gillar att använda kattbilbältet, då hon tycker om att få gå ut ur kattväskan och får större frihet att röra sig. Jag gillar inte att man har katter som springer fritt i bilen, och tycker därför att katt-bilbältet är bra. Nackdelen är att bilbältet är precis för kort för att katten ska kunna krypa upp och lägga sig i knäet på personen som sitter bredvid dem i baksätet. Vilket i alla fall min katt skulle vilja göra.

Priset låg på drygt 100 kr när jag köpte det.

 

Kattsäkerhetsbälte
Kattsäkerhetsbälte

 

Regler för att transportera katt

Jordbrukverket har flera regler om hur en katt får transporteras, detta är några av dem:

  • Katter får inte förvaras permanent i ett trasportmedel,
  • Transportburen/väskan ska ha ett golvutrymme på minst 0,15 kvadratmeter per katt.
  • En transportbur vid katt-transport i bil ska ha minst måtten: 0,5 m lång, 0,3 m bred och 0,35 m hög
  • Transporterar du en katt mer än 6 timmar måste den har tillgång till sanitetslåda och få mat var sjätte timme

Ett svar på ”Resa med katt i bil och på tåg”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *