Kategorier
Norska skogkatter

Köpa raskatt för första gången? Tips inför bokning

Att köpa raskatt är inte som att köpa en bondkatt. Försäkra dig om att du köper från en seriös uppfödare. Här är tips för dig som är första-gångs-köpare av raskatt och som har bestämt dig för att köpa katt och valt en specifik ras men ännu inte bokat kattungen.

Träffa uppfödaren innan ni bokar

När du bokar en raskatt, exempelvis norsk skogkatt, hos en uppfödare är det vanligaste att uppfödaren vill träffa dig innan ni bestämmer om du får boka en kattunge. Uppfödaren vill helt enkelt försäkra sig om att du som köpare är seriös och att kattungen får ett bra hem. Att träffa uppfödaren är även en bra möjlighet för dig att skaffa dig en uppfattning om det är en seriös kattuppfödare.

För mig är det viktigt att uppfödaren har sina katter hos sig i bostaden på ett sätt så att de är bra socialiserade och att man förstår att uppfödaren tycker att de är familjemedlemmar och inte avelsdjur.

Ett telefonsamtal eller mail är en första kontakt där du berättar lite om dig själv och får veta mer om kattungarna.

Bokad, reserverad eller till salu?

När du letar på nätet kan du se begreppen till salu, bokad, intresse visat och reserverad vid en kattunges namn.

  • Bokad = någon köpare har redan bokat kattungen, avtal är påskrivet och handpenning betald.
  • Reserverad = kattuppfödaren har haft seriösa inledande samtal med en kattköpare, men dock inte träffat personen än eller så har de har inte skrivit på avtal. Men uppfödaren vill ge en indikation om att det är för sent att intressera sig för den kattungen.
  • Intresse visat = ibland kan uppfödare skriva att ”intresse visat” på sin webbsida. Då har de haft en kontakt med en intresserad köpare men ofta har inte samtalen gått så långt som till ”reserverad”.
  • Till salu = kattuppfödaren har ännu inte lovat bort kattungen till någon köpare utan det finns fortfarande möjlighet att intressera sig för den.

Betala handpenning och skriva avtal

När du och kattuppfödaren träffas, och om ni kommer överens om att du ska köpa en kattunge, så bokar du kattungen och skriver på ”Avtal vid tingning av katt”. Ofta används Sveraks-standardavtal. I samband med att du skriver på avtalet betalar du handpenning.

Resten av köpekostnaden betalar du vid hämtning av kattungen då uppfödaren och du skriver på ett ”överlåtelseavtal”.

Stamtavla viktigtStamtavla för katt

När du hämtar din kattunge ska du även få den pappers-stamtavla utfärdad av exempelvis Sverak – det är ett bevis på att kattungen är en ”äkta” raskatt, registrerad med stamtalva och är veterinärbesiktigad etc. Försäkra dig redan vid bokningen om att du köper en katt som är registrerad med stamtavla.

Kattungen hämtas tidigast vid 12 veckor

Enligt Sverak, Sveriges kattklubbars riksförbund, får du tidigast hämta en kattunge när den är tolv veckor, men exakt datum kommer du överens om med kattuppfödaren. Vanligen hämtar du din kattunge när den är 12-14 veckor. Raskatter kan fort bli uppbokade, så se till att boka din kattunge i god tid och tro inte att du kan hitta en raskatt ”i sista minuten”. Visst händer det att bra kattungar säljs sent, men de begränsar ditt utbud.

Hitta raskattungar till salu

Titta på samlingssidor och föreningssidor för olika raskatter,  och under sektionen ”kattungar till salu”. Detta är att föredra istället för att leta på allmänna försäljningssidor som exempelvis Blocket.  Det är många oseriösa säljare som hävdar att de säljer raskatter fast de inte gör det, var noga med vem du köper ifrån.

Begreppet raskatt

Om en katt är en raskatt innebär det att katten är stambokförd och har en stamtavla utfärdad av ett godkänt förbund, exempelvis Sverak. En katt som inte är stambokförd är en huskatt, oavsett vilka föräldrar den har eller hur den ser ut.

Helvita kattungar

Vissa helvita kattungar har större risk att vara döva – många uppfödare kontrollerar hörsel på sina kattungar innan försäljning. Något att tänka på om du är intresserad av just helvita kattungar.

Anlag för sjukdomar inom raskatter

Vissa katter kan ha mer anlag för specifika sjukdomar än andra katter.  Kolla upp just vad den raskatt du är intresserad av kan ha anlag för eventuella sjukdomar. Läs på om detta och se om det är så att kattföräldrarna bör vara testade för någon specifik sjukdom. Eftersom raskatter är veterinärbesiktigade innan de säljs, så är det till viss del en försäkran av kattens hälsa vad gäller ”synliga fel”. Men vissa katter kan ha mer dolda anlag som framkommer först efter flera år. Vill inte avskräcka någon kattköpare, och det är inte så att raskatter är mer sjuka än andra katter. Vill bara göra dig uppmärksam på detta.

Exempelvis har de kattungar jag fött upp och sålt ”varit GSD IV-fria genom testade föregående generationer”. Mer om GSD IV och Norska skogkatter på Sveraks webb (pdf)

Sveraks krav på uppfödaren

Enligt Sverak är det kattuppfödarens ansvar att katten vid flytten/överlåtelsen:

  • Är minst 12 veckor gammal
  • Är registrerad (stambokförd) och att stamtavla överlämnas till dig som ny ägare.
  • Är veterinärbesiktigad. Intyget som du som köpare ska få vid hämtning av katten får inte vara äldre än 7 dagar
  • Är ID-märkt
  • Är grundvaccinerad (mot kattpest, kattsnuva och kattherpes) – intyg överlämnas till dig
  • Blir ägarändrad i SVERAKs stambok

Har kattuppfödaren stamnamn?

Har din tilltänkta kattuppfödare ett registrerat stamnamn? Man får som privatperson/kattuppfödare registrera maximalt en kull utan stamnamn. Ett stamnamn är egentligen mer än ett varumärke för uppfödaren än ett bevis på om att uppfödaren är seriös. Men saknar säljaren stamnamn och hävdar att den har registrerat flera raskattkullar tidigare, så är det alltså inte möjligt…

Uppfödaren måste tillhöra en kattklubb för att kunna ha ett stamnamn. Exempelvis heter mitt stamnamn ”SE*Tjejens”.

Det finns förstås ytterligare saker att tänka på som blivande raskatt-ägare. Som ny kattköpare vet jag att frågorna är många och jag hoppas att detta i alla fall har gett en liten inblick i saker att tänka på. Lycka till med ditt köp av raskatt. Katter är underbara!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *