Kategorier
Katten Elsy Kattungarnas uppväxt Norska skogkatter

Hur ovanligt är det med röda katthonor?

Glimta är en röd liten Norsk skogkatt-hona på 2,5 veckor
Glimta är en röd liten Norsk skogkatt-hona på 2,5 veckor

När jag var liten sa mamma att det inte fanns röda katthonor. Så fel hon hade. Men visst är det ovanligare med röda honor än hanar. Hur ovanligt röda katthonor är har jag försökt att ta reda på de senaste dagarna. Tjejen har ju trots allt lyckats att få så många som tre röda honor i denna kull.

Eftersom ”allt” står på internet har jag googlat på röda katthonor. Många skriver om att de är ovanliga. Men inte någonstans har jag lyckats få fram en siffra på hur vanliga eller ovanliga de egentligen är.

Skam den som ger sig. Det måste gå räkna ut sannolikheten för att få en röd katthona. Idag har jag suttit och fyllt i scheman för alla möjliga parningskombinationer mellan olika färger på honor och hanar för att se vilken färg på kattungarna de kan få. Som jag kan se är möjligheten för katter att få en röd hona hälften så stor som att få en röd hane. Röda hanar är alltså dubbelt så vanliga som röda honor. I vissa parningskombinationer går det inte att få röda katter alls.

Ovanligt med röda katthonor

Någon får gärna kontrollera om jag har räknat rätt. Det vore väldigt intressant att jämföra detta med statistik från exempelvis SVERAKs register för att se om teorin stämmer i verkligheten.

Glimta är i alla fall en riktigt söt liten röd katthona. Kommer att bli en riktig snygg Norsk skogkatt när hon blir stor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *