Test av kattleksaker

Det finns många kattleksaker, och det finns  många dåliga kattleksaker. Här är några kattleksaker som mina katter har testat. De roligaste leksakerna är generellt de där matte måste medverka. Observera att denna bedömning är min personliga baserad på hur engagerade katterna har varit i leksakerna, hur mycket de har använt dem och hur fort de har tröttnat.

Betygsättning 1-5, där 5 är maximalt


Snurra bollen i röret

Katten ska snurra bollen genom röret. Populär främst bland kattungar, men även bland vuxna katter. En kattleksak som man som matte/husse kan behöva ta fram ibland lite då och då så att katten inte ska tröttna på den. Ibland finns det en pinne som sticker upp ovanpå men den känns onödig.

Betyg: +++

Prisklass: 60-180 kr. Stor variation, så kolla runt innan du köper!

Läs inlägg om kattsnurran >>


Kattvippan

Kattvippan finns i olika modeller och former. En klassiker som alltid funkar. Matte/husse får ta sig tid att leka med katten

Betyg: +++++


Kattstrumpa och kattbjällra

Katterna har fått många kattpresenter. Två kattleksaker som inte riktigt har gått hem hos dem är den ”uppstoppade strumpan” och ”bjällran i snurra” – se bilden nedan. Dessa har de inte alls varit intresserade av.

Betyg: +

wpid-Screenshot_2014-04-05-08-39-37.png


Kattvippan med tre tygband

Kattungarna fick en kattvippa med tre tygband som matte kunde leka med dem med. Som kattleksak funkar den en stund, men matte måste vara engagerad. Kattleksaken verkade vara mer populär bland kattungarna än bland de äldre katterna. Kvalitén på leksaken är dock hög och den har hållit bra, därför har den trots allt fått så bra betyg som en tvåa.

Betyg: ++

Kattvippa med tre tygband
Kattvippa med tre tygband

Katt-tunnel för kattungar

Katt-tunnlar i tyg  finns i olika former. Har testat både rör som ”inte låter” och sådana som prasslar. Tänk på att även om de prasslande katt-tunnlarna kan vara roliga för katterna så kan de efter ett tag bli lite irriterande med prasslandet för matte/husse. Tunneln kan vara av olika längder där de längre verkar vara populärare, i alla fall för mina katter. Katt-tunneln är troligen roligare för ett gäng kattungar att leka med där de kan busa med varandra,  än en ensam katt. Betyget blir ganska lågt för det verkar som att katterna tröttnar på röret relativt snabbt.

Passar: Flera kattungar

Betyg: +

Katungen Virvla leker i lektunneln.
Katungen Virvla leker i lektunneln.

 

Stoy i kattröret
Stoy i kattröret

Knöliga studsbollar får höga betyg

Knöliga studsbollar är populär bland stora katter. Men här får gärna matte/husse engagera sig och kasta/studsa dem åt katterna. Det händer även att en ensam katt självmant leker med dem själv men det verkar inte fullt lika roligt. Dock verkar de aldrig tröttna på denna kattleksak och de knöliga studsbollarna har hängt med i flera år. Studsbollar passar generellt äldre katter och inte små kattungar eftersom de små kattungarna kan ha svårt att hinna följa rörelserna med ögonen.

Betyg: +++++

Knölig men mjuk studsboll är en populär kattleksak
Knölig men mjuk studsboll är en populär kattleksak

Läs mer om de knöliga studsbollarna här >>


Den klassiska papperslådan

Papperslådan är en klassiker som katterna älskar att mysa in sig i. Hemma har jag många lådor de kan ligga i fönstren, som är lite snyggare. Men när jag handlar något som kommer i en papperslåda låter jag alltid katterna leka med den en stund innan den slängs i pappersåtervinningen. Nya papperslådor är alltid lika populära, däremot så tappar katterna även ofta intresset för dem efter ett tag.  Men när en ny låda dyker upp är de åter alltid lika intresserade. Eftersom kostnaden för att införskaffa den är obefintlig får papperslådan höga betyg. Är det en ensamkatt bör matte/husse ställa upp och leka lite med katten i lådan så de blir aktiverade.

Betyg: +++

Prisklass: Oftast gratis

Katterna leker i papperslådan
Katterna leker i papperslådan

Katthus för kattungar

När huset var fullt av kattungar tyckte de att ett papperskatthus var jätteskoj att leka med. Att taket rasade in när för många hoppade på det samtidigt gjorde inte så mycket. Det var bara roligt för kattungarna att kunna springa in och ut ur katthuset från olika håll och peta på varandra genom fönstret. Kostnaden för huset var 0 kr eftersom det var ett reklamhus från en kattmatstillverkare.

Passar:  Flera kattungar

Betyg: ++++

Prisklass: Denna var gratis då det var ett reklamhus

Katthus med kattungar
Katthus med kattungar

 

Guldklimp hoppar upp på taket till leksakshuset så det viker sig. Undrar vad syrran Glimra där inuti tycker.
Guldklimp hoppar upp på taket till leksakshuset så det viker sig. Undrar vad syrran Glimra där inuti tycker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *