Kategorier
Norska skogkatter

Rör inte min låda, sa katten. Men förlåt då, sa matte.

Katterna de vet hur de vill ha det!  Eftersom min katt Stoy fattade tycke för en skolåda som jag ställde på golvet efter en shoppingtur sparade jag lådan. Han klämde sig in i den allt för lilla skolådan och myste. Den knarrade när han tänjde ut den till sin storlek, så att han skulle få plats.

Lådan var absolut inte vacker, men den hade en fördel – den passade perfekt till fönsterkarmens bredd. Därför placerades den också i fönstret, lite halvt bakom gardinen. Där mös Stoy i sin låda, där han kunde spana ut genom fönstret och själv vara lite halvt skyddad från insyn.

Tanken från början var inte att den skulle stå där permanent. Men vad gör matte när det blir kattens favoritplats? Jag hade inte hjärta att slänga den. Lådan fick stå kvar.

Men efter att jag i månader tyckt att den missprydde rummet rätt rejält bestämde jag mig för att antingen skaffa en ny snygg låda i samma storlek eller fixa till den befintliga. En kattvän påpekade ”att katter kan ju vara rätt bestämda och ha sina idéer, ska du verkligen byta låda om han gillar den?” Jag kunde inte annat än att hålla med, katter kan ju vara rätt bestämda. Det var dumt att byta.

Lådan tapetserades istället med en snygg tapet som matchade väggarna. Jag fixade även till lite mjukare liggunderlag i botten. Så att Stoy skulle ligga skönt. Och hoppades att både matte och katten nu skulle trivas med den.

Stoy var dock helt ointresserad av sin nya fina låda. Han ville inte använda den. Det var ju inte ”hans” låda längre. Den stod oanvänd i två dagar. Tidigare hade han legat i den många gånger per dag och den hade varit hans absoluta favoritplats. Inte förrän jag la en handduk över lådan som dolde den nya tapeten blev han nöjd och åter la sig i den.

Rör inte min låda, sa katten.
Men förlåt då, sa matte.

Katten Stoy i lådan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *