Kategorier
Tips

Kör säkert med bilbälte på katten

Katterna sitter säkert i bilen med bilbälte för katter när vi kör. Bilbältet sätts fast i en tillhörande kattsele och därefter trycks den ned i bilsätets vanliga låsmekanism. Vill tipsa om katt-bilbältet eftersom jag faktiskt inte har sett det på några katter förutom mina egna.

Katt-bilbältet gör dels att de inte kan springa runt i bilen och dels att de inte kan slungas fram i framsätet vid en eventuell krock. Säkert för både bilföraren och katterna. I alla fall i teorin,  eftersom jag tack och lov inte har behövt testa hur de funkar vid en riktig krock.

Om ni ser mina katter klättra runt i bilen är det innan vi startar. Tjejen klättrar gärna fram i framsätet när hon är lös och vi står parkerade. Men sen sitter katterna säkert fastspända hela vägen när vi kör.

Jag har köpt mina katt-bilbälten  vid olika tillfällen och de skiljer sig lite åt även om grundprincipen är densamma: Selen är robust och  vadderad framme vid bringan. Den är justerbar för att kunna anpassas till katten och ”linan” är kort.

Linan är faktiskt väldigt kort. Även när den är utspänd till sin längsta längd. Katterna hade nog tyckt att det varit roligare med längre lina så de kunde klättra runt mer i bilen. Men säkerheten få gå först.  Och de gillar att ”få sitta med” i bilen. Jag har även testat att de får åka i var sin mjuk bur, där hela buren spänns fast i säkerhetsbältet. Och jag kan mycket väl tänka mig att de får åka i buren igen någon mer gång. Men sista gångerna vi kört bil har vi använt katt-bilbältet.

Det står på förpackningen att man ska kunna använda selen som tillhör katt-bilbältet även för promenader. Det har jag aldrig gjort. Åker vi exempelvis till skogen för en skogstur har jag promenadselen med mig som jag byter till när vi kommer fram. Både Tjejen och Stoy tycker att bilbälte-selen är för klumpig för att promenera längre sträckor med.

Priset på ett katt-bilbälte varierar mellan 100-180 kronor/styck och finns i välförsedda djuraffärer. Jag fick dock leta efter mina i flera djuraffärer innan jag hittade dem, så kolla runt i god tid om ni ska ut och åka. En expedit i en djuraffär försökte få mig att köpa ett hundbilbälte för små hundar istället…  det hade blivit alldeles för klumpigt. En bilbälte för katter ska det vara.

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *