Kategorier
Katten Astrid Kattungarnas uppväxt Tjejen

Kattungarna flyttar in i kattlekhagen

Kattungarna har fyllt tre veckor. De har blivit mer rörliga och den relativt stora kattungelådan börjar kännas liten. Alla kattungarna har trevande börjat promenera runt, om dock på något ostadiga ben. Kattmamman Tjejen är inte helt nöjd med deras initiativ till att utforska omvärlden. När kattungarna sprids åt olika håll har hon inte lika bra koll på dem som tidigare.

Tjejen har varit en relativt bestämd kattmamma som vetat hur hon vill ha det. Att följa ”tips för kattuppfödare” hur en kattungelåda ska se ut har inte fungerat alls. Innan kattungarna kom till världen gjordes en ”sedvanlig” kattungelåda. Den  blivande kattmamman vägrade att gå in i lådan. Det gjordes även ett alternativt utrymme i favoritgarderoben utifall hon hellre skulle föredra den platsen till kattungarna. Garderoben spanade kattmamman in två gånger samma morgon som kattungarna föddes, men sen övergav hon även det alternativet.

Istället valde kattmamman Tjejen att föda sina kattungar på en helt öppen plats i gästrummet. Där har hon haft kattungarna sedan dess, förutom den första natten då Tjejen ville att hon själv och kattungarna alla skulle sova bredvid matte.

Matte fick anpassa sig till kattmammans val och lyckades få tag på en kartong med stor botten med 1-2 decimeter höga kanter som bäddades med filt och lakan och som ställdes på vald plats i gästrummet. Den var kattmamman nöjd med. Tjejen kunde ligga i lådan som höll kattungarna samlade, samtidigt som hon kunde spana över lägenheten utan att behöva känna sig ihopträngd.  Där har kattmamman och ungarna hållt till sedan dess.

När kattungarna nu börjar bli rörligare och promenera runt och försöka klättra över kanterna tycker matte att det är dags för större yta till dem. Den tidigare införskaffade kattlekhagen är egentligen för stor för att få plats i gästrummet. Men efter att ha möblerat om, mätt med måttband och testat nya möjligheter är kattlekhagen nu en aning ihopvikt men får plats. Kartongen har åkt ut och kattmamma och de sex kattungarna är installerade i nya boplatsen. Än så länge verkar det gå bra. Kattungarna utforskar sin utvidgade yta och får träna på att använda benen.

image

Kattungen Glimra går iväg på egen hand och kollar in den nya kattlekhagen. Kattmamman diar de övriga kattungarna men håller samtidigt ett vakande öga på Glimra.

image

Oj så långt bort Glimra plötsligt kom. Pipandes går hon tillbaka till de andra.

image

När kattungen Glimra närmar sig sträcker kattmamman ut tassen för att ta emot henne. Glimra kryper in i Tjejens trygga famn och blir slickad och får gosa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *