Kategorier
Kattungar till salu

Kattnamn – vilka namn får kattungarna?

Det är dags att ge kattungarna riktiga namn. Det första spontana smeknamn som kattungarna fick vid födseln behöver ersättas av mer långsiktiga kattnamn. Jag har skjutit upp beslutet, till stor del för att jag varit osäker på könet på en av katterna. De kattuppfödare som ska hjälpa mig att fastställa könen kommer först kommer om några dagar. Det betyder dock att jag har haft lite tid att fundera över kattnamnen. Och några av kattungarna får sina kattnamn redan i dag.

Riktlinjerna för kattnamn

Några saker har jag fått klart för mig:

 • Kattnamnen ska inte börja på samma bokstav, bara för att de tillhör samma kull.
 • Kattnamnen får gärna anspela på sitt ursprung, d.v.s. att de är en nordisk kattras (Norsk Skogkatt).
 • Inte för långa kattnamn, för långa namn får ofta ändå smeknamn.
 • Namnen ska vara personliga.
 • Kattnamnen ska absolut inte hämtas från listan på den 50 populäraste kattnamnen. (Vad tråkigt!)
 • Inga personnamn som kattnamn utan hellre namn på egenskaper.
 • Kattnamnen får inte ha en negativ klang.

Det blir ingen ”A-kull”

Jag vill alltså inte göra som många uppfödare och döpa den första kullen, ”A-kullen” så att alla kattnamn inleds med A. Jag tycker inte att man ska fastna i gamla ”regler” och tänker hellre utanför ramarna. (Förlåt alla uppfödare som tycker att detta är en jättebra idé.) Dessutom skulle det vara svårt att ge alla kattungarna de rätta personliga namnen om alla kattnamnen behövde börja på samma bokstav.

Personliga kattnamn

Att Kattnamnen ska vara personliga är det absolut svåraste eftersom kattungarna ännu är så små. Jag räknar med att de blir tydligare när de blir äldre, men de har dock redan nu vissa karaktärsdrag. Vissa är mer snackiga, vissa fajtas mer för att få dia på sin favoritspene, vissa kravlar runt mer och vissa är gosigare än andra.

Inga personnamn som kattnamn

När jag tittar på  Agrias lista över de 50 populäraste kattnamnen slår det mig att att många kattnamn är vanliga personnamn. På topp-tio-listan finns:

 1. Maja
 2. Nisse
 3. Smulan
 4. Tiger
 5. Sigge
 6. Simba
 7. Findus
 8. Selma
 9. Lisa
 10. Molly

Jag saknar kattnamn på listan liknande; Underbar, Virvelvind, Svarttass och  Smidig.
Katter är små underbara varelser, vill man inte visa att man tycker det när man ger dem ett namn?

Vilka kattnamn får kullen?

Några kattnamn på kattungarna i kullen är klara; Spira och Virvla tillhör några av mina favoriter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *